jueves, 12 de noviembre de 2009

COM MESURARÉ LA HUMITAT RELATIVA

Fonament teòric

L'aire té la capacitat de poder dissoldre, entre altres components, aigua en forma de vapor. Com qualsevol element dissolvent (que pot tenir dissolt algun component) té una certa capacitat abans d'arribar al punt de saturació. La quantitat de solut (element que es dissòl) que es pot dissoldre fins arribar al punt de saturació augmenta quan la temperatura puja. Així, si a uns 5ºC es poden dissoldre uns 5 grams d'aigua en un metre cúbic d'aire abans no estigui saturat, si l'aire està a 25ºC, la quantitat d'aigua que podrà contenir dissolta és bastant més alta, de l'ordre d'uns 27 grams per metre cúbic. Per tant, parlem que a 5ºC la humitat relativa és del 100% si conté uns 5 grams d'aigua per metre cúbic, mentre que a 25ºC i la mateixa quantitat, la humitat relativa serà molt baixa.Si a altes temperatures, la humitat relativa és alta i la temperatura baixa sense baixar la humitat, aquesta humitat relativa anirà pujant fins que arribi al punt de saturació. Quan l'aire arriba al punt de saturació, l'aigua sobrant s'ha de desprendre, i aquesta ho fa en forma de boira, rosada o fins i tot petits plugims.

Es parla de "punt de rosada" a la temperatura en la que, si es manté l'actual nivell d'aigua en aire, la humitat passaria a ser d'un 100% i, per tant, provocaria rosada (o boira, o plugims) per eliminació de l'aigua sobrant.

Material necessari per fer la mesura de la humitat relativa de l'aire









Procediment
Agafaré un recipient metàlic i afegiré aigua a temperatura ambient. Mesuraré la temperatura amb el termòmetre (T1ª).

  • Afegiré gel a l'aigua i el mouré poc a poc. Observaré amb atenció el metall del recipient fins que apareguin gotetes petites d'aigua a l'exterior, provinents de la condensació de la humitat de l'aire. Anotaré la temperatura de l'aigua (T2ª).

  • Podré calcular la humitat relativa de l'aire de dues maneres:

1- Fent el càlcul Hr= (T2ª/T1ª)*100


2- Consultant-la directament en un gràfic de saturació de solubilitat de l'aigua en aire com aquest:



(Referència Bibliogràfica: http://scifun.chem.wisc.edu/WOP/HomeMeteor.html)

Jordi Bermúdez Martos

No hay comentarios:

Publicar un comentario